3 aspekta dobre politike medijske pismenosti

Što može biti dio politika medijske pismenosti

1. Model Kvalitete


Svaka dobra politika ima čvrste temelje kako bi ključni aspekti bili jasni unutar školske zajednice. Oni mogu sadržavati:

Dogovor: Razvijte sveobuhvatni model kvalitete navodeći ciljeve, opseg i standarde za poučavanje medijske pismenosti, povezujući ih s obrazovnim ciljevima i vrijednostima.

Pravila: Uvedite jasne smjernice i pravila vezana za teme medijske pismenosti unutar školske zajednice.

Osoba za kontakt: Imenujte odgovornu osobu ili nekoga iza tima kao primarnu osobu za kontakt za pitanja iz medijske pismenosti ili u slučaju da se nešto dogodi.

Radna skupina: Okupite multidisciplinarnu radnu skupinu koja se sastoji od nastavnika, stručnih suradnika, učenika i roditelja kako bi pratili implementaciju i stalni napredak politike medijske pismenosti. 

Školske ankete: Provodite učestale ankete kako biste ocijenili učinkovitost inicijative medijske pismenosti, prikupili povratne informacije od dionika, te prepoznali područja za napredak.

2. Prevencija

Kako bi se minimizirali rizici, vaša se škola može fokusirati na preventivne mjere kako bi proaktivno educirala i osposobljavala učenike, nastavno i nenastavno osoblje, te roditelje za teme medijske pismenosti. Ovo se može sastojati od:

Prilika za učenje: Integrirajte poučavanje medijske pismenosti u kurikulum u različite predmete i u različitim razredima, te omogućite učenicima i nastavnicima usvajanje znanja i vještina kritičke analize i stvaranja medijskog sadržaja.

Integracije medijske pismenosti u školske aktivnosti: Uključite principe medijske pismenosti u razne školske aktivnosti i predmete, njegujući kulturu medijske pismenosti i digitalnog građanstva.

Smjernice za prepoznavanje: Odredite jasne smjernice za prepoznavanje problema s učenicima ili osobljem, na primjer, problema vezanih za elektroničko nasilje, dezinformacije. Potrudite se da školski tim zna što se događa s učenicima. 

Uključivanje roditelja: Uključite roditelje kroz radionice, večeri za roditelje i savjete kako poticati medijsku pismenost kod kuće.

Podrška vršnjaka: Potičite učenje među vršnjacima i mreže podrške u kojima učenici mogu surađivati, raspravljati i dijeliti strategije za odgovorno korištenje medija. Ovo se može odvijati kroz inicijative među vršnjacima, učenicima od povjerenja...

3. Kurativni aspekt

Ponekad stvari pođu u krivom smjeru te se može dogoditi incident vezan za teme medijske pismenosti, na primjer, sexting koji pođe po zlu, slučaj elektroničkog nasilja, curenje podataka... Kada se ovo dogodi, dobro je imati politiku s protokolom za ovakve slučajeve. Ona može sadržavati: 

Rad usmjeren na oporavak: Neka vam prioritet bude dobrobit i oporavak osoba pogođenih incidentima vezanim za medije, dajući im mogućnost savjetovanja i podrške.

Komunikacijski protokol: Sastavite jasne komunikacijske smjernice za različite dionike kada nešto pođe po krivu. Kad se dogodi incident, kako o tome obavještavate učenike, roditelje, osoblje i zajednicu, zadržavajući transparentnost i povjerljivost?

Procjena: Redovito procjenjujte učinkovitost kurativnog procesa, uključujući protokole za odgovore, službe za podršku i komunikacijske strategije, kako biste prepoznali područja za napredak i proveli potrebne prilagodbe.

Briga nakon incidenta: Stalno pružajte podršku i provjeravajte osobe pogođene incidentima vezanim uz medije i pobrinite se za njihovu stalnu dobrobit i reintegraciju u školsku zajednicu.

Complete and Continue