Ne zaboravite na emocije vaših učenika

Važnost bavljenja emocijama online

U prethodnim modelima već smo govorili o temeljima medijske pismenosti: aktivno, svjesno i kritičko korištenje medija. Ipak, nije dovoljno samo da učenici to znaju, nego trebaju to znati i primijeniti. Ključno je da učenici ne samo posjeduju znanje i vještine iz područja medijske pismenosti, već i da ih znaju koristiti. Trebaju, na primjer, naučiti primjenjivati svoje vještine medijske pismenosti kako bi ispravno upravljali emocijama pri korištenju društvenih medija. Istraživanja pokazuju da mladi koji su u tome uspješni proživljavaju manje negativnih emocija i imaju veće samopoštovanje (Schreurs & Vandenbosch, 2020).

Primjer:

Kada petnaestogodišnji učenici ugledaju naizgled savršeni profil na Instagramu, bit će svjesni da ta osoba nema nužno i savršeni život. Bez obzira na tu svijest, oni će se možda i dalje uspoređivati s tom osobom i biti ljubomorni jer ne znaju kako se ponašati u ovakvoj situaciji. S druge strane, netko se drugi možda zna koristiti strategijama suočavanja, kao što je prestanak praćenja profila koji izaziva negativne emocije. Ta osoba možda zna što bi trebala napraviti, ali to ne znači da će to zapravo tako i biti. 

Stoga je važno da učitelji osmisle aktivnosti i potiču učenike da razmišljaju kritički o društvenim medijima, ali da se zaista online i ponašaju sukladno tome. Tako će učenici postati ne samo medijski pismeni, nego i čvrsti i samosvjesni u online interakcijama.

Schreurs, L., & Vandenbosch, L. (2020). Introducing the Social Media Literacy (SMILE) model with the case of the positivity bias on social media. In Journal of Children and Media (Vol. 15, Issue 3, pp. 320–337). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/17482798.2020.1809481

Provjerite kako vaši učenici dišu

Kada s učenicima razgovarate o emocijama koje izazivaju društveni mediji, možete im ponuditi strategije koje pomažu nositi se s osjećajima koji im se javljaju. Uz to, od velikog značenja je i poticanje učenika da s drugima podijele vlastite načine na koje se nose s određenim situacijama pri korištenju društvenih medija. Oni zasigurno imaju dobre mehanizme suočavanja kao što su povjeravanje prijateljima ili stanke od korištenja pametnih telefona.

Kako biste stvorili sigurno okruženje za učenje, možete iznijeti izmišljene situacije u kojima se pojedinci snalaze u različitim online interakcijama. Na primjer, jedna od situacija može biti ta da su se prijatelji okupili bez njih, a oni su to vidjeli na društvenim medijima ili da se osjećaju isključenima jer ih prijatelji ne označavaju na fotografijama. 

Nastavno na Modul 2, u kojem smo vidjeli koliko je važno pitati učenike što rade online, možete osmisliti vježbu kako biste razgovarali o emocijama koje se javljaju pri korištenju online sadržaja.

Ovaj se pristup temelji na Vibe Check (Mediawijs, KU Leuven & WAT WAT - Belgija)



Complete and Continue