Neformalni način je najbolji!

Kao što ste vidjeli u videu, kolege potičemo i uvjeravamo tijekom neformalnih susreta. Opuštenim pristupom možete doprijeti do svojih kolega koji imaju natrpan raspored. Do njih bi moglo biti teško doći u formalnim situacijama. Ipak, kada s kolegama možete podijeliti podatke o učinku vaših lekcija medijske pismenosti, to bi ih moglo motivirati da rade i na vlastitoj medijskoj pismenosti u razredu. 

U svakodnevnom životu vidimo da npr. "medijske kave," i druge slične aktivnosti poput „obrazovnih ručkova“ zaista funkcioniraju kao mjesta na kojima se stvara elan za medijsku pismenost, ali i na kojima kolege mogu postavljati pitanja o medijskoj pismenosti. Oni služe kao prilike za profesionalno učenje, ali ne moraju zvučati tako ozbiljno! To može biti zajednica otvorena za sve koji imaju pitanja o medijskoj pismenosti. Možete osmisliti temu mjeseca ili jednostavno pustiti kolegama da iznesu pitanja i probleme s kojima se susreću kada se govori o medijskoj pismenosti. Neka od pitanja koje možete iskoristiti tijekom svojih 'medijskih kava':

  • Kako koristite određenu aplikaciju?
  • Kako razgovarati s učenicima o lažnim vijestima?
  • Koje metode ja mogu koristiti za poticanje učenika na promišljanje o njihovom korištenju medija?
  • Koja je svrha poštivanja autorskih prava?
  • Koji su posljednji TikTok trendovi?

Postavljanjem pametnih, jednostavnih pitanja i pokazivanjem iskrenog interesa za njihova iskustva i stavove prema medijima, možete potaknuti pozitivne promjene. Način na koji postavljamo pitanja može izazvati promišljanje, znatiželju, dijalog, otvorenost, te nove načine razmišljanja za one koji na ta pitanja odgovaraju.

Complete and Continue