Niz didaktičkih pristupa za poučavanje medijske pismenosti

Kao što je spomenuto u videu, ne postoji jedan, jedinstveni način poučavanja medijske pismenosti. Potrebno je u obzir uzeti sve čimbenike kao što su vaš stil predavanja, vaš obrazovni kontekst i učenike koji su pred vama. Postoji više načina pristupanja medijskoj pismenosti.

U videu smo saznali za neke od opcija. Sada ćemo detaljnije istražiti dva drugačija pristupa i dodatno vas nadahnuti 5C i učenje temeljeno na istraživanju.

5C

5C predstavlja 5 stupnjeva za poučavanje kojeg možete koristiti za osmišljavanje nastave medijske pismenosti. U središtu ovog pedagoškog pristupa su ponavljanje, aktivno sudjelovanje, aktivno učenje, razmišljanje i korištenje konkretnih primjera iz stvarnog svijeta kako bi se uvela tema u razred. On nudi dinamičan model koji približava teme medijske pismenosti učenicima.

5C su (1) povezivanje (engl. connect), (2) koncept (concept), (3) primjena (concrete), (4) zaključak (conclude) i (5) nastavak (continue). Tih pet stupnjeva objasnit ćemo u nastavku.


1. Povezivanje

Započnite poticanjem znatiželje učenika i povezivanjem predmeta s njihovim svakodnevnim iskustvima. Kako biste probudili zanimanje, upotrijebite stvarne primjere, zanimljive zadatke i složenija pitanja ili raspravu o temi.

Započnite sat, na primjer, kratkim videom ili pitanjima koja će navesti učenike da razmisle o tome kako mediji utječu na odluke koje donose svaki dan. Ovo može stvoriti prilike za dublju analizu.


2. Koncept

Kada pridobijete njihovu pažnju, prijeđite na više teorijski dio i iznesite dublji sadržaj. Kako biste se upoznali s koncepotom, teže ideje podijelite na dijelove koji se daju razraditi. Video s objašnjenjima jedan je od odličnih načina kako pojasniti teže teme.

Nakon što su se upoznali s konceptom, postavite im pitanja za razmišljanje: „Što mislite o konceptu?“, „Kako biste se ponašali kad bi se to dogodilo u vašoj sredini?“... Navedite dovoljan broj primjera.


3. Primjena

Uvedite svoje učenike u stvarne situacije kako bi naučili više od same teorije. Organizirajte rasprave o konceptu, navedite ih da dođu do konkretnih rješenja problema, koristite igre uloga kako biste zaista doživjeli koncept.

Ove praktične vježbe ne samo da pomažu učenicima razumjeti o čemu su učili, već im daju priliku da steknu stvarne vještine koje mogu koristiti izvan učionice.


4. Zaključak

Pomozite učenicima zaključivati i tražiti pozitivne ishode koncepta. Usredotočite se na načine na koje mogu koristiti te pozitivne aspekte u svakodnevnom životu i potičite ih da promišljaju o tome što su naučili: „Kako ih mogu koristiti za rješavanje problema u svakodnevnom životu?“ Dajte im korisne savjete, alate i tehnike. 


5. Nastavak

Konačno, naglašavajte važnost stalnog učenja i razmišljanja. Potičite učenike da zadrže znatiželju, postavljaju pitanja i traže pouzdane izvore znanja. Održavajte i dokučite važnost koncepta. 


Ovaj model koristi se u EDUboxes. „EDUbox“ je obrazovni koncept koji je razvio VRT NWS kako bi učenicima srednjih škola približio određene društvene probleme. Cilj EDUboxa je informirati mlade i potaknuti ih da se i sami bave takvim temama.

U nastavku možete pronaći primjer obrazovne politike EDUboxa koja slijedi model 5C.

EDUbox_Politika.pdf

Učenje zasnovano na istraživanju / Učenje zasnovano na problemu

Još jedan pristup koji možete koristiti pri uvođenju medijske pismenosti u razred je učenje zasnovano na istraživanju. Učenje koje se temelji na istraživanju započinje problemom iz stvarnog života. S obzirom da je medijska pismenost iznimno povezana sa svakodnevnim životom vaših učenika, ovo je dobar pristup za poučavanje medijske pismenosti.

I učenje zasnovano na istraživanju i medijska pismenost zahtijevaju vještine kritičkog razmišljanja. Učenje koje se temelji na istraživanju koristi niz koraka za pronalaženje odgovora na određeno pitanje: (1) orijentacija, (2) konceptualizacija, (3) ispitivanje, (4) tumačenje podataka, (5) zaključak i (6) rasprava.

Učenici prolaze kroz ove korake kako bi riješili stvarni problem, koji bi mogao biti povezan s temama iz medijske pismenosti. Neki od primjera su:

  • Tko je sastavio ovu medijsku poruku i koja bi mogla biti njena svrha ili namjena?
  • Kako su prikazane informacije i kako način prezentiranja utječe na razumijevanje sadržaja kod publike?
  • Kakve bi emocije ili reakcije ovaj medijski sadržaj mogao probuditi kod publike?
  • ...

Kako?

1. Orijentacija: vaši se učenici upoznaju s temom i otkrivaju njene važne aspekte. 

2. Konceptualizacija: bave se propitivanjem problema i oblikuju pretpostavku o tome što bi to moglo značiti. 

3. Ispitivanje: učenici rade na ispitivanju odgovora na pitanje koristeći različite metode ispitivanja kao što je istraživanje, intervju ...

4. Tumačenje podataka: oni tumače svoje pronalaske na temelju onog što su prikupili.

5. Zaključak: učenici pokušavaju dati odgovor na pitanje postavljeno na početku.

6. Rasprava i razmišljanje: vaši učenici i vi kritički razmatrate ishode i zaključke.

Complete and Continue