Jesam li medijski pismen učitelj?

Sve medijske životinje u digitalnoj šumi

Sada kada znate koja je vaša životinja, želite li znati više i o drugim životinjama?


 Vjeverica je akrobat i nema puno problema prilikom korištenja digitalnih medija.


Jazavac je dobar s digitalnim medijima i lako se snalazi u digitalnom svijetu.


Vepar je digitalni svejed, ali i stvorenje navika te voli održavati stvari jednostavnima.


Lisica je pravi oportunist digitalnog svijeta, promišljena je i svjesna opasnosti digitalnih medija, ali ih se ne boji.


Mačka ima svoj pogled na digitalni svijet, više naginje negativnom i kritičkom stavu prema svemu digitalnom.


Zec se prilično boji digitalnog svijeta i koristi ga što je manje moguće.


Jelen vreba na društvenim mrežama i zazire od online vidljivosti i stvaranja digitalnog sadržaja.


Jež se osjeća preopterećenim i ugroženim zbog ubrzanog digitalnog svijeta, minimalno koristi digitalne medije zbog nedostatka vještina i znanja.


Medvjed vlada osnovnim vještinama i ima visoku motivaciju za korištenje digitalnih medija, iako je oprezan jer zna da nove stvari ponekad mogu biti previše.


Vuk je digitalno potkovan i inteligentan, ali zna biti neshvaćen zbog povremenih nedostataka u komunikaciji

Sve su životinje različite i imaju svoje jake i slabe strane. Samo kroz međusobnu suradnju u digitalnoj šumi moći će učiti jedni od drugih i pomoći jedni drugima da povećaju svoju medijsku pismenost.

Povezali smo životinje sa 6 razina kompetencije iz Okvira digitalnih kompetencija za nastavnike (DigCompEdu).

Razine DigCompEDU modela

*DigCompEdu je okvir koji je razvila Europska komisija, stvoren za procjenu i unapređenje digitalnih kompetencija među učiteljima kategoriziranjem vještina po određenim razinama znanja. Služi kao sveobuhvatni vodič učiteljima za snalaženje u digitalnom svijetu i uključivanje tehnologije u obrazovnu praksu.

Punie, Y., editor(s), Redecker, C., European Framework for the Digital Competence of Educators: DigCompEdu , EUR 28775 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2017, ISBN 978-92-79-73718-3 (print),978-92-79-73494-6 (pdf), doi:10.2760/178382 (print),10.2760/159770 (online), JRC107466.


Trebam li čekati da postanem savršeni učitelj medijske pismenosti?

Bez obzira na to koji ste simbol, nije kasno da poboljšate svoju medijsku pismenost! Ne morate čekati da postanete stručnjak za medijsku pismenost da biste je koristili u razredu. Koristite kompetencije koje već imate kako biste uključili medijsku pismenost u nastavu Medijski ste pismeni više nego što mislite.

Vjerojatno postoje brojne stvari vezane za medijsku pismenost koje već prakticirate u svojoj nastavi, samo što ih niste svjesni. To je razlog zbog kojeg vam želimo pružiti pregled svih tema koje mogu sadržavati Medijsku pismenost (temeljeno na DigcompEDU).

Zašto medijska pismenost u obrazovanju?

Mediji su prisutni u svim aspektima naših života. S obzirom na to da su mladi od rane dobi uronjeni u okruženje prepuno medija, važno je integrirati medijsku pismenost u kurikul. Odgovornost učitelja nije samo poučavanje učenika pravilnom korištenju medija, već i poučavanje vještinama kritičkog razmišljanja koje su ključne za snalaženje u njihovim svakodnevnim online digitalnim aktivnostima. Digitalno doba u kojem živimo potiče medijsku pismenost te učenicima pruža potrebne alate za korištenje i razumijevanje medija na dobro promišljen način.

Complete and Continue