Važno je saslušati svakoga

Danas je u škole uključeno mnogo sudionika: učenici, roditelji, učitelji, ali i lokalni sportski klubovi, izvannastavne aktivnosti učenika, knjižnica, obližnja poduzeća... Škole više ne funkcioniraju individualno.

Kako možete saznati nečije mišljenje o određenoj temi?

Prvi je korak okupiti ljude i saslušati ih. U modulu 4 već ste naučili kako zainteresirati kolege za ovu temu i kako ih privući. U ovom slučaju možete ih pozvati na sat vremena kako biste promislili o politikama. Važno im je reći što oni mogu imati od toga ili zašto je to važno za njih.

Pozovite ih da promišljate zajedno, ali nemojte imati prevelika očekivanja. Ako jednostavno pitate da samo iznesu neke ideje, možete privući više ljudi.

Što napraviti kada ih okupite?

  1. Pozdravite ih i recite im zašto je važno da su danas ovdje.
  2. Predstavite im temu: o čemu ćemo razgovarati danas? Ovo se može odnositi na razne teme iz medijske pismenosti, ali kada izrađujete politiku medijske pismenosti, pametno bi bilo obrađivati temu po temu (na primjer, elektroničko nasilje, sexting, dezinformacije, elektronička sigurnost...).
  3. Iznesite u svojoj grupi neke primjere teme u kojima se spominju ekstremne situacije. Ovo od njih traži da formiraju mišljenje o situaciji. Neka se slože ili ne slože s postupkom u toj situaciji. Neka grupa raspravlja i usuglasi mišljenje. Iskoristite ove informacije kao osnovni smjer vaših politika.


Neki primjeri izmišljenih slučajeva (ali s kojima se može lako povezati):

Sexting

Luka i Laura (11 godina) idu u šesti razred i par su već nekoliko tjedana. Kao dio svoga seksualnog istraživanja, povremeno jedno drugome šalju 'sexy' slike putem Snapchata. Andrija, koji nije svjestan da je to nešto pogrešno, pohranjuje slike i pokazuje ih svome najboljem prijatelju tijekom odmora. Kada Laura, zajedno sa svojim roditeljima, prijavi ovo svom učitelju, škola odlučuje da nažalost ne može napraviti mnogo po tom pitanju. Prema njihovom mišljenju, Chloé je sama odgovorna za slanje fotografija i trebala je temeljitije promisliti o rizicima. 

Dezinformacije

Marko(10 godina) stalno viđa videa na TikToku o tome da vanzemaljci osvajaju svijet. Prikuplja razne dokaze od takozvanih stručnjaka koji mu govore da ljude polagano zamjenjuju vanzemaljci jednakog izgleda. On to prepričava svojim kolegama iz razreda jer se boji da su i oni vanzemaljci. Prema videu na TikToku, moguće je provjeriti je li netko vanzemaljac tako da se po njemu prolije limunada. Marko to napravi jednom učeniku. Taj učenik brzo otrči učiteljici. Učiteljica ne razumije i kazni Marka. 

Elektroničko nasilje

Nakon božićnih praznika nastavnik matematike odjednom primijeti da Ivan (16 godina) više nije svoj. Mnogo je tiši nego inače i ne sudjeluje na nastavi. Kada ga nastavnik nakon sata upita što se događa, Ivan izbjegava odgovor. Nakon tjedan dana Ivan se još uvijek ne čini jednakim. Nastvanik pozove psihologa koji, zajedno s razrednikom, dogovori sastanak s Ivanom. Kroz razgovor ispostavi se da su neki učenici napravili stranicu na Instagramu na kojoj promiču mržnju prema Ivanu i koja je prepuna uređenih fotografija. Stranica već ima 132 pratitelja od kojih su većina učenici iz škole. Psiholog poziva na odgovornost učenike koji su napravili stranicu i zadaje im da obavezno izbrišu stranicu.

Complete and Continue