Primjeri dobre prakse: srednjoškolski uzrast

Naveli smo mnogo smjernica i pristupa, ali zasigurno ste željni konkretnih primjera. U nastavku ćete pronaći popis trenutnih korisnih primjera dobre prakse iz cijele Europe.

Korisne vježbe: srednjoškolski uzrast

Igra Hate Out!: može li se govor mržnje na internetu smatrati normalnim? – Italija

Ciljana skupina: srednjoškolski uzrast

"Hate-out!" je ozbiljna online igra uloga stvorena da nauči igrače o govoru mržnje na internetu. Igrači uzimaju uloge članova društva koji prolaze kroz različite slučajeve govora mržnje na internetu, proživljavajući scenarije iz stvarnog života.  

Prolazeći kroz ovakve situacije igrači uče kako kritički promatrati svoje reakcije na govor mržnje i razumjeti njegov utjecaj na društvo u kojem žive. Cilj ove igre je razviti kritičko mišljenje i digitalnu pismenost među mladima. Učenici mogu igrati ovu igru pojedinačno. 

Dostupna je na engleskom jeziku te u sedam europskih zemalja i na njihovim jezicima: Austrija, Bugarska, Cipar, Hrvatska, Italija, Grčka i Rumunjska.

Igru možete igrati na ovoj platformi.

Interpretacija sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom – Finska

Ciljana skupina: srednjoškolski uzrast

Učitelj je prikupio različite primjere političkog oglašavanja u rasponu od nekoliko desetljeća. Primjere je analizirala umjetna inteligencija. Učenici trebaju spojiti pravi oglas s njegovom analizom. Uz to, trebaju prepoznati i koje je slike proizvela umjetna inteligencija. Detaljnija objašnjenja mogu se pronaći u ovom videu.

Stvorite vlastitu teoriju zavjere – Belgija

Ciljana skupina: srednjoškolski uzrast

Po završetku niza lekcija o teorijama zavjere i propagandi, učenici flamanske učiteljice Sare De Jaeghere, radom u grupama osmišljavaju vlastite teorije zavjere. Koriste naučene ključne aspekte teorija zavjere kako bi stvorili i vlastitu.

Kako?

Započinju većim događajem ili nepravdom u društvu, ovisno o tome što ih zanima ili brine. Zatim razmišljaju o ciljanim skupinama za svoju zavjeru. Ova se zavjera zatim može povezati sa širim kontekstom, kao što je npr. zavjera o vladi. Dakle, teorija zavjere gradi se korak po korak.

Učenici zatim stvaraju kampanju koristeći digitalne alate kako bi uvjerili razredne kolege u svoju teoriju zavjere. Stvaraju lažni sadržaj, stoga osobama izvan konteksta škole trebaju jasno dati do znanja da se radi o lažnim vijestima. Ovo postižu korištenjem ključnih riječi.

Radionica „Workshop in the Box“- Irska

Ciljana skupina: srednjoškolski uzrast

Radionica donosi učiteljima, knjižničarima i drugim obrazovnim djelatnicima potrebna sredstva za provođenje radionice Be Media Smart u kojoj sudionici mogu naučiti više o tretiranju sadržaja u digitalnim medijima, kao i o problemu dezinformacija i njihovom utjecaju na društvo. 

Radionica obuhvaća sljedeće teme:

  1. Informacijski poremećaj
  2. Korištenje digitalnih medija
  3. Prikazivanje u medijima i manipulacija
  4. Funkcioniranje algoritama i način na koji utječu na naše iskustvo prilikom korištenja interneta
  5. Pristranost potvrđivanja
  6. Najbolji načini procjene i ocjene medijskog sadržaja i informacija, osobito na internetu
  7. Kritičko mišljenje

Ovaj alat sadrži teorijski dio, prezentacije, videa i pisane materijale. Saznajte više.


Mentalno zdravlje i mediji Finska

Ciljana skupina: srednjoškolski uzrast

Učenici uče o digitalnoj dobrobiti kroz infografiku. U ovoj razrednoj aktivnosti učenici koriste infografiku kako bi promišljali o svome medijskom ponašanju iz perspektive mentalnog zdravlja tijekom proteklih tjedana. Oni analiziraju svoje navike, dijele saznanja u grupnim raspravama te određuju najvažnija područja za napredak. Kroz ovaj proces učenici razvijaju strategije održavanja zdravog odnosa prema medijima i poboljšavaju svoje cjelokupno zdravlje. 

Aktivnost se sastoji od ovih dijelova:

  • Što je digitalna dobrobit?
  • Zdravlje mozga i mediji
  • Mentalno zdravlje i mediji
  • Korištenje medija i briga o sebi
  • Komentari i rasprava o temi iz perspektive učenika

Više informacija na mediakasvatus.fi i preuzmite infografiku.

fsme_the_hand_of_mental_health_and_media_accessible.pdf
Complete and Continue