Estic alfabetitzat mediàticament com a docent?
Els animals mediàtics del bosc digital
Ara que saps quin animal ets, en vols conèixer la resta?
L'esquirol és tot un acròbata i no té gaires problemes amb els mitjans de comunicació digitals.
El teixó és minuciós amb els mitjans digitals i no s'hi perd mai.
El senglar és omnívor digital, però també té els seus costums i no li agrada complicar-se la vida.
La guineu és una oportunista del món digital: n'és ben conscient dels riscos i, així i tot, no li fan por.
El gat té la seva perspectiva pròpia pel que fa a la cosa digital, que sol ser més aviat negativa i crítica.
Al conill, el món digital l'espanta; el fa servir tan poc com li és possible.
El cérvol tafaneja a xarxes digitals però fuig de la visibilitat a internet i de la creació de contingut digital.
L'eriçó se sent aclaparat i amenaçat per un món digital que va a tota velocitat; utilitza els mitjans digitals mínims, per manca d'habilitats i de coneixement.
L'os té les competències bàsiques i el motiva molt fer servir els mitjans digitals, però amb compte, perquè les novetats, de vegades, l'aclaparen.
El llop és destre i intel·ligent al món digital, però de vegades el malinterpreten per alguna llacuna de comunicació.
Cada animal és diferent i té els seus punts forts i febles. Només treballant junts al bosc digital poden aprendre els uns dels altres i ajudar-se a alfabetitzar-se mediàticament.
Hem associat els animals als sis nivells de competència del Marc de Competència Digital per a Educadors (DigCompEdu*).
*DigCompEdu és un marc desenvolupat per la Comissió Europea, dissenyat per avaluar i millorar les competències digitals entre educadors, tot classificant cada destresa en un nivell d'aptitud concret. Serveix com a guia completa per a educadors per orientar-se al món digital i incorporar la tecnologia a la pràctica educativa.
Punie, Y., Redecker, C., eds. European Framework for the Digital Competence of Educators: DigCompEdu, EUR 28775 EN, Oficina de Publicacions de la Unió Europea, Luxemburg, 2017, ISBN 978-92-79-73718-3 (paper),978-92-79-73494-6 (pdf), doi:10.2760/178382 (paper),10.2760/159770 (en línia), JRC107466.
M'hauria d'esperar fins que sigui el docent d'alfabetització mediàtica perfecte?
Tant és l'animal que sigueu: mai és massa tard per aprendre a fer servir millor els mitjans! No cal esperar a ser-ne un expert per començar a treballar l’alfabetització mediàtica a classe. Feu servir les competències que ja teniu! Sou més competents mediàticament del que us penseu.
Com a docents, segur que ja feu moltes coses en matèria d'alfabetització mediàtica, però no hi penseu com a tal. Per això us volem resumir tots els temes que es poden considerar alfabetització mediàtica (segons el DigcompEDU).
Per què cal l'alfabetització mediàtica a l'ensenyament?
Els mitjans de comunicació estan presents en tots els aspectes de la nostra vida. El jovent viu cada dia més immers en un entorn saturat pels mitjans de comunicació, des de molt petits, i és important integrar l'alfabetització mediàtica al currículum escolar. No és només responsabilitat dels educadors ensenyar l'alumnat a fer servir els mitjans de comunicació, sinó també educar-lo en competències de pensament crític, essencial per moure's en el món en línia. En aquesta era digital, fomentar l'alfabetització mediàtica dona a l'alumnat les eines necessàries per fer servir i entendre els mitjans d'una manera conscient.