La importància d'escoltar tothom
Avui, a les escoles s'hi implica molta gent: alumnat, mares, pares i mestres, però també hi ha el club esportiu local, les activitats extraescolars de l'alumnat, la biblioteca, els comerços locals... Les escoles ja no funcionen de manera aïllada.
Com esbrinar què pensa algú d'un tema concret?
El primer que cal fer és reunir la gent i escoltar-la. Al mòdul 4 ja heu après com motivar els vostres companys, com atreure'ls. Aquí els podeu convidar a una trobada d'una hora per pensar en guies. És important dir-los què en poden treure o per què és important per a ells.
Convideu-los a pensar junts, però sense massa expectatives. Demanar-los, simplement, fer una pluja d'idees i poca cosa més pot atreure més gent.
Què fer quan ja tingueu tothom reunit?
- Doneu la benvinguda i expliqueu per què és tan important que hagin vingut avui.
- Introduïu el tema: de què parlarem, avui? Podeu parlar de diversos temes relacionats amb l'alfabetització mediàtica. Ara bé, per crear guies al respecte, és millor tractar els temes d'un en un (per exemple, ciberassetjament, sèxting, desinformació, ciberseguretat…).
- Exposeu alguns casos d'exemple per il·lustrar el tema, amb situacions extremes. Això els farà formar-se una opinió de la situació. Que es posin d'acord o que discrepin en què fer. Que parlin en grup i arribin a un consens. Feu servir aquest consens per fonamentar-hi la vostra guia.
Alguns exemples de casos ficticis (però amb què molta gent s'hi pot identificar):
Sèxting
En Marc i la Sílvia tenen 11 anys, són companys de classe i fa unes setmanes que surten. Com a part de la seva exploració del tema sexual, de tant en tant s'envien fotos sexis per Snapchat. En Marc, que no té consciència d'estar fent res mal fet, les guarda i les hi ensenya als seus millors amics a l'hora del pati. Quan la Sílvia i els seus pares se'n queixen al tutor, l'escola diu que, malauradament, no hi pot fer gaire res. Que la responsable és la Sílvia, perquè va enviar les fotos ella mateixa i hauria d'haver pensat més en els riscos.
Desinformació
El Jan, de 10 anys, no deixa de veure vídeos a TikTok sobre una invasió alienígena del planeta. Hi veu tota mena de suposats experts, que aporten proves i li diuen que als humans, a poc a poc, ens estan substituint extraterrestres idèntics a nosaltres. Els hi explica als seus companys, perquè li fa por que també siguin extraterrestres. La història es difon. Segons un vídeo de TikTok, per comprovar si algú és extraterrestre li pots abocar una ampolla de llimonada al damunt. Que és el que fa el Jan amb un company. Aquest company corre a explicar-ho a un docent. El docent no ho entén i castiga el Jan.
Ciberassetjament
Després de les vacances de Nadal, el mestre de Matemàtiques, de sobte, s'adona que l'Elias, de 16 anys, no està com sempre. Parla molt menys del que és habitual i no col·labora a classe. Quan li pregunta, en acabar la classe, què li passa, l'Elias contesta amb evasives. Passa una setmana i l'Elias continua igual. El mestre parla amb l'assessor estudiantil, que, juntament amb el tutor, agenda una reunió amb l'Elias. Durant la conversa, surt a la llum que alguns companys de classe han creat un perfil d'Instagram per fotre's de l'Elias, tot ple de fotos editades. El perfil ja té 132 seguidors, la majoria companys de l'escola. L'assessor estudiantil crida els companys de classe que han creat el perfil i els fa esborrar-lo.