No oblidem els sentiments de l’alumnat

La importància de tractar les emocions a internet

Als mòduls anteriors ja hem parlat de l'essència de l'alfabetització mediàtica: fer servir els mitjans de comunicació de manera activa, conscient i crítica. Però només amb això no n'hi ha prou: els alumnes ho han de posar en pràctica. És essencial que els alumnes, a banda de tenir les competències i coneixements de l'alfabetització mediàtica, els posin en pràctica. Han d'aprendre a aplicar les seves competències d'alfabetització mediàtica per regular les seves emocions quan facin servir les xarxes socials, per exemple. Hi ha estudis que demostren que els joves que fan això experimenten menys emocions negatives i tenen una autoestima més alta (Schreurs & Vandenbosch, 2020).

Exemple il·lustratiu:

Un adolescent de 15 anys que es trobi amb un perfil perfecte a Instagram pot ser conscient que la persona darrere d'aquest perfil no té, necessàriament, una vida perfecta. Malgrat això, potser s'hi compara igualment i sent enveja, perquè no sap com actuar en aquestes situacions. Hi ha gent que pot aprendre estratègies per afrontar-ho, com ara deixar de seguir perfils que despertin emocions negatives. Aquestes persones potser saben què fer, però això no vol dir que ho facin.

És important que els docents desenvolupin activitats que animin els alumnes no només a analitzar críticament les xarxes socials, sinó a actuar eficaçment fora d'internet. D'aquesta manera, els alumnes no només s'alfabetitzen mediàticament, sinó que es fan resilients i són conscients de les seves interaccions en línia.

Schreurs, L. i Vandenbosch, L. (2020). Introducing the Social Media Literacy (SMILE) model with the case of the positivity bias on social media. A: Journal of Children and Media (vol. 15, núm. 3, pp. 320–337). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/17482798.2020.1809481

Comprova quin ambient es respira a classe

Quan parleu amb els vostres alumnes d'emocions i xarxes socials, és útil oferir-los estratègies per gestionar-les. A més, és important animar l'alumnat a compartir les seves estratègies per enfrontar-se a situacions concretes a les xarxes socials. Tenen estratègies molt bones, com ara parlar-ne amb un amic o descansar una mica del mòbil.

Per mantenir un entorn d'aprenentatge segur, podeu plantejar situacions fictícies amb persones que s'enfrontin a diferents interaccions en línia. Per exemple, situacions en què una persona s'adona que els seus amics han quedat sense ella perquè ho ha vist a les xarxes socials, o en què una persona se sent exclosa perquè els amics no l'etiqueten mai a les fotos.

Amb el que heu après al mòdul 2, on ja hem vist que és important preguntar als alumnes què fan a internet, podeu crear un exercici per parlar de les seves emocions a partir de continguts en línia.

Aquest plantejament es basa en l'estratègia Vibe Check (Mediawijs, KU Leuven i WAT WAT - Bèlgica).



Complete and Continue