Plantejaments didàctics per ensenyar alfabetització mediàtica

Com es comenta al vídeo, no hi ha una manera universal d'abordar l'alfabetització mediàtica. Cal tenir en compte determinats factors, com ara el vostre estil docent, el vostre context educatiu i l'alumnat que teniu al davant. L'alfabetització mediàtica es pot abordar de moltes formes. 

Al vídeo hem proposat diverses opcions. Ara aprofundirem en dos plantejaments més i us donarem una mica més d'inspiració: les cinc C i l'aprenentatge basat en la recerca.




Les 5 C

Les 5 C són cinc etapes d'un marc que podeu fer servir per bastir la vostra lliçó d'alfabetització mediàtica. El plantejament pedagògic se centra en la repetició, la participació activa, l'aprenentatge actiu, la reflexió i utilitza exemples concrets del món real per portar un tema a l'aula. Ofereix un marc dinàmic perquè els alumnes participin en els debats sobre alfabetització mediàtica.

Les 5 C són: (1) connectar, (2) conceptualitzar, (3) concretar, (4) concloure i (5) continuar. A continuació les expliquem.


1. Connectar

Comenceu per estimular la curiositat dels estudiants i relacionant el tema amb les seves experiències del dia a dia. Per generar interès, poseu exemples realistes, tasques engrescadores i preguntes o dilemes estimulants.

Per exemple, comenceu la classe amb un vídeo curt o un qüestionari que els faci plantejar-se com influeixen els mitjans en les decisions que prenen cada dia. Això crea l'oportunitat d'aprofundir-hi més.


2. Conceptualitzar

Quan ja hàgiu despertat el seu interès, entreu a la part teòrica i doneu contingut amb més profunditat. Dividiu les idees difícils en fragments més fàcils de pair per familiaritzar-los amb el concepte. Els vídeos explicatius són una manera molt bona d'explicar temes difícils.

Quan s'hagin familiaritzat amb el concepte, feu-los preguntes de pensar. «Què us sembla el concepte?», «què faríeu si això passés al vostre entorn?»... Doneu prou exemples.


3. Concretar

Feu que l'alumnat es fiqui a situacions reals per expandir el seu aprenentatge i vagi més enllà de la teoria. Organitzeu debats sobre el concepte, deixeu-los buscar solucions concretes al problema, utilitzeu un joc de rol per experimentar de debò el concepte.

Aquests exercicis pràctics no només ajuden l'alumnat a entendre el que ha après, sinó que li proporcionen competències per al món real que pot utilitzar fora de l'aula.


4. Concloure

Ajudeu els alumnes a arribar a conclusions i a buscar resultats positius del concepte. Centreu-vos en com poden aplicar aquests aspectes positius a la seva vida diària i animeu-los a pensar en el que han après: «com els poden fer servir per tractar assumptes al seu dia a dia?» Doneu-los consells, eines i tècniques útils


5. Continuar

Per últim, subratlleu la importància de la reflexió i l'aprenentatge continus. Insteu els alumnes a mantenir la seva curiositat, a investigar i a buscar fonts fidedignes de saber. Persistiu-hi i destaqueu la importància del concepte.


Aquest marc es fa servir a les EDUboxes. "EDUbox" és un concepte educatiu desenvolupat per VRT NWS per parlar d'assumptes socials concrets a alumnes d'institut. L'objectiu de l'EDUbox és informar el jovent i animar-lo a abordar el tema ells mateixos.

A continuació trobareu un exemple d'EDUbox de política que segueix el marc de les cinc C.

Aprenentatge reflexiu / Aprenentatge basat en problemes

Una altra manera de plantejar l'alfabetització mediàtica a l'aula és l'aprenentatge reflexiu. L'aprenentatge reflexiu parteix de problemes del món real. És una bona manera de parlar de l'alfabetització mediàtica, que sovint té molta presència a la vida de l'alumnat.

Cal tenir pensament crític, tant per a l'aprenentatge reflexiu com per a l'alfabetització mediàtica. L'aprenentatge reflexiu fa servir una sèrie de passos per trobar resposta a una pregunta determinada: (1) orientació, (2) conceptualització, (3) investigació, (4) interpretació de dades, (5) conclusió i (6) debat.

Els alumnes van seguint els passos per solucionar un assumpte del món real, que pot estar relacionat amb l'alfabetització mediàtica. Alguns exemples:

  • Qui ha creat aquest missatge mediàtic? Amb quin propòsit?
  • Com es presenta la informació? Quin impacte té l'estil de presentació sobre el públic?
  • Quines emocions o reaccions pot suscitar el missatge al públic?
  • ...

Com?

1. Orientació: que els alumnes es familiaritzin amb el tema i n'identifiquin els aspectes importants.

2. Conceptualització: que es plantegin el problema i formulin una hipòtesi de què podria significar.

3. Investigació: que busquin respostes a la pregunta amb diferents mètodes d'investigació (recerca, entrevistes...).

4. Interpretació de dades: que interpretin les dades que han trobat.

5. Conclusió: que intentin donar resposta a la pregunta plantejada al començament.

6. Debat reflexiu: Amb els estudiants, debateu críticament els resultats i conclusions.

Complete and Continue