Η σημασία της συνακρόασης
Σήμερα, τα σχολεία περιλαμβάνουν τόσους πολλούς παράγοντες: μαθητές, γονείς, δασκάλους, αλλά και το τοπικό αθλητικό σωματείο, εξωτερικούς συνεργάτες, εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, τη βιβλιοθήκη, τις γειτονικές τοπικές επιχειρήσεις... Τα σχολεία δεν λειτουργούν πια απομονωμένα.
Πώς μπορείτε να μάθετε πώς σκέφτεται κάποιος για ένα συγκεκριμένο θέμα;
Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε μαζί τους ανθρώπους και να τους ακούσετε. Ήδη μάθατε στην ενότητα 4 πώς να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των συναδέλφων για το θέμα και πώς να τους προσελκύσετε. Εδώ μπορείτε να τους προσκαλέσετε για μια ώρα να σκεφτούν σχετικά με την πολιτική. Είναι σημαντικό να τους δηλώσετε τι μπορούν να κερδίσουν από αυτό ή γιατί είναι σημαντικό για τους ίδιους.
Προσκαλέστε τους να σκεφτούν συλλογικά, αλλά μην θέσετε τις προσδοκίες σας πολύ ψηλά. Απλώς ζητώντας τους να ανταλλάξουν απόψεις εν συντομία χωρίς πολλά περισσότερα, μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους.
Τι κάνετε μόλις τους έχετε φέρει μαζί;
- Καλωσορίστε τους και ενημερώστε τους γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι παρόντες τη δεδομένη στιγμή.
- Εισάγετέ τους στο θέμα: για τι θα μιλήσουμε σήμερα; Αυτό μπορεί να αφορά διάφορα θέματα Παιδείας στα Μέσα, αλλά όταν δημιουργείτε μια σχετική πολιτική, είναι καλό να εστιάζετε σε ένα θέμα τη φορά (για παράδειγμα, διαδικτυακό εκφοβισμό, sexting, παραπληροφόρηση, κυβερνοασφάλεια …).
- Παρουσιάστε στην ομάδα σας κάποια παραδείγματα περιπτώσεων πάνω στο θέμα όπου συμβαίνουν ορισμένες ακραίες καταστάσεις. Αυτό απαιτεί να διαμορφώσουν γνώμη και άποψη για την κατάσταση. Αφήστε τους να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την δράση στη μελέτη περίπτωσης. Αφήστε την ομάδα να συζητήσει και να καταλήξει σε μια συναίνεση. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση ως βασική κατεύθυνση για την πολιτική σας.
Μερικά παραδείγματα υποθετικών (αλλά πολύ σχετικών) περιπτώσεων:
Παραπληροφόρηση
Ο Έλιοτ (10 ετών) βλέπει συνεχώς βίντεο στο διαδίκτυο σχετικά με εξωγήινους που καταλαμβάνουν τον κόσμο. Πιστεύει διάφορους αυτοαποκαλούμενους ειδικούς, οι οποίοι του λένε ότι όλοι οι άνθρωποι αντικαθίστανται σταδιακά από πανομοιότυπους εξωγήινους. Το λέει στους συμμαθητές του, επειδή φοβάται ότι και αυτοί είναι εξωγήινοι. Η ιστορία διαδίδεται γρήγορα. Σύμφωνα με ένα σχετικό βίντεο, μπορείς να ελέγξεις αν κάποιος είναι εξωγήινος ρίχνοντας ένα μπουκάλι λεμονάδα πάνω του. Ο Έλιοτ το κάνει σε έναν συμμαθητή του. Εκείνος τρέχει γρήγορα σε έναν δάσκαλο. Ο δάσκαλος δεν καταλαβαίνει και τιμωρεί τον Έλιοτ.
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, η καθηγήτρια των μαθηματικών παρατηρεί ξαφνικά ότι ο Ηλίας (16 ετών) δεν είναι πια ο εαυτός του. Είναι πολύ πιο ήσυχος από το συνηθισμένο και δεν συνεργάζεται στο μάθημα. Όταν η καθηγήτρια τον ρωτάει τι συμβαίνει μετά το μάθημα, ο Ηλίας απαντάει αόριστα. Μετά από μια εβδομάδα, ο Ηλίας συνεχίζει να φαίνεται διαφορετικός. Η καθηγήτρια καλεί τον σύμβουλο σχολικής ζωής ο οποίος, μαζί με την υπεύθυνη τάξης, προγραμματίζει μια συνάντηση με τον Ηλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, αποκαλύπτεται ότι κάποιοι συμμαθητές του δημιούργησαν μια σελίδα μίσους για τον Ηλία στο Instagram, γεμάτη με επεξεργασμένες φωτογραφίες. Η σελίδα έχει ήδη 132 ακολούθους, η πλειοψηφία των οποίων είναι συνομήλικοι από το σχολείο. Ο σύμβουλος κάλεσε τους συμμαθητές που δημιούργησαν τη σελίδα και τους υποχρέωσε να τη διαγράψουν.