Πώς διδάσκω αποτελεσματικά;
Πριν εμβαθύνουμε στη διδασκαλία της Παιδείας στα Μέσα, θέλουμε να δούμε γενικότερα τις αποτελεσματικές διδακτικές αρχές της διδασκαλίας. Πώς μπορείτε να διδάξετε με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μαθησιακά;
Ο Tim Surma (διευθυντής ExCel) συγκέντρωσε δώδεκα δομικά στοιχεία για μια αποτελεσματική διδακτική πρακτική. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι βέβαια «πυρηνική φυσική». Ορισμένα από αυτά μπορεί να φαίνονται αυτονόητα και πιθανόν να έχουν ήδη ενσωματωθεί στη δική σας πρακτική και διδασκαλία, αλλά η ρητή, εκ νέου διατύπωσή τους μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση για να τους δώσετε περισσότερη προσοχή. Για παράδειγμα, η επανάληψη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία, κάτι που κάνουμε και τώρα!
- Ενεργοποιήστε σχετική προ υπάρχουσα γνώση, ανανεώστε βασικές γνώσεις και δεξιότητες από προηγούμενα μαθήματα.
- Δώστε σαφή, συγκροτημένη και ελκυστική καθοδήγηση. Επίσης, αναφέρετε τον στόχο του μαθήματος.
- Χρησιμοποιήστε πολλά παραδείγματα.
- Επαναλάβετε τακτικά. Κατανείμετε ευκαιρίες εξάσκησης σε όλον τον διαθέσιμο χρόνο.
- Παρέχετε υποστήριξη σε μαθητές με δύσκολες ασκήσεις και μειώστε την σταδιακά.
- Ελέγξτε με ερωτήσεις αν οι μαθητές έχουν κατανοήσει την ύλη.
- Αναζητήστε μεθόδους διδασκαλίας που εμπλέκουν ενεργά όλους τους μαθητές.
- Χρησιμοποιήστε τα τεστ ως στρατηγικές μάθησης και εξάσκησης.
- Διευκολύνετε την ενεργητική επεξεργασία της σχολικής ύλης.
- Δώστε συστηματική ανατροφοδότηση που ενθαρρύνει τους μαθητές να στοχαστούν.
- Εναλλάσσετε διαφορετικά είδη ασκήσεων.
- Εκπαιδεύστε τους μαθητές σας πώς να μαθαίνουν αποτελεσματικά.
Surma, T., Vanhoyweghen, K., Sluijsmans, D., Camp, G., Muijs, D., & Kirschner, P. A. (2022). Wijze lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek (5th ed.). Meppel: Ten Brink Uitgevers.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα 12 δομικά στοιχεία στην τάξη σας, είτε στο πλαίσιο της Παιδείας στα Μέσα είτε σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Τα δώδεκα δομικά στοιχεία μιας αποτελεσματικής διδασκαλίας
- Πού χρησιμοποιείτε ένα ή περισσότερα από αυτά τα δομικά στοιχεία; *
- Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα 12 δομικά στοιχεία του Tim Surma για να ενισχύσετε τις γνώσεις των μαθητών γύρω από την Παιδεία στα Μέσα; *
Στείλτε μας τις απαντήσεις στο [email protected] .
Η Παιδεία στα Μέσα στην τάξη μου: πρέπει να χρησιμοποιώ ψηφιακά εργαλεία συνεχώς;
Όχι, σίγουρα όχι! Τα ψηφιακά εργαλεία και η τεχνολογία δεν πρέπει να είναι ο στόχος, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Η τεχνολογία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή στην τάξη, γι’ αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται με αποτελεσματικό τρόπο, σε συνδυασμό με ένα από τα παραπάνω διδακτικά δομικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια ισορροπία, προσαρμόζοντας τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στις συγκεκριμένες ανάγκες του μαθήματος και των μαθητών. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν μέρος της διδασκαλίας της Παιδείας στα Μέσα στην τάξη σας, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιείτε συνεχώς.